2012. febr. 26.

Ki leszek?

Néztél már régi fényképet magadról? Szoktál azon gondolkodni, hogy milyen is voltál, hogy viselkedtél? Ilyenkor el szoktál csodálkozni, hogy mennyire különbözöl attól? Mintha nem is te lennél...
Mi is történt veled? Hova lett az a tizenöt-húsz évvel ezelőtti ember?
És gondolkodtál már azon, hogy ki voltál tegnap? Amit tettél miért úgy tetted? És hány olyan dolog van, amire azt mondtad,  sosem teszed meg? Ha akkor láttad volna a mostani önmagad, gondoltad volna, hogy ti ketten ugyanazok vagytok? Valószínűleg nem, talán mert nem vagytok ugyanazok.
Ismerős Hérakleitosz folyó-hasonlata?


"Hérakleitosz azt mondja valahol, hogy minden mozgásban van, és semmi sem marad változatlan, és a folyó áramlásához hasonlítva a létezőket, azt mondja, hogy nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba." 
Platón: Kratülosz 402 A

Ezek szerint minden változik. De mit jelent az, hogy változik? Megsemmisül, hogy romjaiból valami új keletkezzen? A régi éned megsemmisült, hogy valami új legyen, ami később szintén elpusztult, azért, hogy létrejöjj te? És te mikor semmisülsz meg? Tíz év múlva? Holnap? Lehet, már más leszel, mire ezt végigolvasod.
És akkor mi a név? Csupán az öröklét illúziója? Kiskorodban a neved hallatára az jutott eszedbe, ami most vagy?

És mennyire tudod ezt a folyamatot szabályozni? Egyáltalán van olyan dolog ezen a világon, amiért megéri megkísérelni más mederbe terelni életed folyamát?
Ezek után felteheted magadnak a kérdést:

Ki leszek?  

Van egy nagyon jó zene, ami erre emlékeztet. A videó alatta nagyon művészi, már csak azért is ajánlom. Másrészt a poszt-rock a könnyűzene legteteje, a Mono pedig különösen jó.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

hát hahó